Het dichtsmeren van sleuven van de vloerverwarming is een klus die regelmatig gedaan wordt vóór het aanbrengen van egaline of een afwerkvloer. Het materiaal dat je hiervoor kiest is bepalend voor het uiteindelijke eindresultaat en de levensduur van de vloer. Maar waarmee en hoe kun je het beste de sleuven van de vloerverwarming dichtsmeren/opvullen? Wij geven je tips en vertellen je welke materialen geschikt zijn en hoe je het verwerkt. 

Waarom je geen tegellijm, zandcement of egaline moet gebruiken voor het dichtsmeren van sleuven

Nadat je vloerverwarming hebt gelegd, is het van belang dat je de sleuven waar de buizen in liggen opvult. Vaak storten mensen dit af met egaline, tegellijm of zandcement, maar zijn deze materialen wel geschikt?

Ons advies is om geen tegellijm, egaline of zandcement te gebruiken voor het dichtsmeren van sleuven van vloerverwarming, want deze materialen zijn niet geschikt. Bij het in gebruik nemen van de vloerverwarming (het opstoken) ontstaat verzanding. Verzanding houdt in dat het opvulmiddel zich niet meer goed hecht met de buizen of gaat brokkelen, waardoor ongelijkheden of scheuren kunnen ontstaan in de vloer. Heb je vloertegels? Dan kunnen de tegels na verloop van tijd barsten en/of breken. Door de onthechting ontstaat een slechter contact met de afwerkvloer en heb je een veel lager rendement van je vloerverwarming. Oftewel: het kost meer energie om de vloer te verwarmen. Ons advies is daarom om altijd repartiemortel te gebruiken voor het opvullen van sleuven van de vloerverwarming. Dit garandeert een hogere kwaliteitszekerheid en een langere levensduur van de afwerkvloer.

Reparatiemortel

Reparatiemortel, ook wel uitvlakmortel, vulmortel of snelcement genoemd, is een mortel geschikt voor het opvullen van sleuven en gaten. Het voordeel van dit soort mortel is een snelle droogtijd, waardoor jij sneller door kan met je klus! Dergelijke vulmortel is zeer krimparm en hecht zeer goed op de vloerverwarming. Dit verbetert het rendement van de vloerverwarming en kost dus minder energie. Wij hebben een ruim assortiment reparatiemortels voor diverse ondergronden. Bekijk al onze reparatiemortels!

Wat is het voordeel van reparatiemortel?

Het toepassen van reparatiemortel/vulmortel heeft verschillende voordelen:

  • Droogt zeer snel;
  • Makkelijk te verwerken;
  • Makkelijk aan te brengen met vlakspaan;
  • Voorkomt scheuren en verzanding in vloer;
  • Zeer krimparm;
  • Langere levensduur van de vloer.

Welke reparatiemortel heb ik nodig?

Er bestaan twee verschillende soorten reparatiemortels, namelijk cementgebonden reparatiemortel en gipsgebonden reparatiemortel. Welke geschikt is voor jouw situatie hangt af van de ondergrond.

Waar kan ik een cementgebonden reparatiemortel voor gebruiken?

De cementgebonden reparatiemortel kan worden toegepast op:

  • Betonvloeren
  • Zandcementvloeren
  • Oude tegels
  • Oude lijmresten

Veel gebruikte reparatiemortels zijn de UZIN NC181 en UZIN NC 182. Het grootste verschil zit in de verwerking. De UZIN NC 181 is langer te verwerken dan de NC 182, maar is niet hergenereerbaar. De UZIN NC 182 heeft een kortere tijd voor verwerking, maar is wel hergenereerbaar.

Cementgebonden reparatiemortels die wij adviseren:

 48,34 Excl. BTW  58,49 incl. BTW

 37,18 Excl. BTW  44,99 incl. BTW

 37,18 Excl. BTW  44,99 incl. BTW

Waar kan ik een gipsgebonden reparatiemortel voor gebruiken?

De gipsgebonden reparatiemortel kan worden toegepast op:

  • Anhydrietvloeren
  • Gipskartonplaten
  • Gipsvezelplaten
  • Spaanplaten
  • Gietasfalt
  • Renovatievloeren met watervaste lijmresten

Gipsgebonden reparatiemortels die wij adviseren:

 32,64 Excl. BTW  39,49 incl. BTW

Stappenplan aanbrengen reparatiemortel

Het aanbrengen en de verwerking van de uitvlakmortel kan eenvoudig in een aantal stappen.

 Stap 1

Vloerverwarming sleuven laten frezen

In de meest ideale situatie worden de leidingen wat dieper in gefreesd zodat de sleuven kunnen worden gevuld met een reparatiemortel. Overleg dit met de (onder)aannemer zodat je de optimale kwaliteit krijgt.

Stap 2

Voorbereiding ondergrond

Voordat je de reparatiemortel aanbrengt moet de ondergrond stof en vetvrij zijn. Breng daarna de juiste voorstrijk aan op het oppervlak waar je de reparatiemortel wil toepassen. Hierna werk je de overige voorstrijk die op de vloer ligt af met een vachtroller zodat deze gelijk is verspreid. Nadat de primer is gedroogd kun je de reparatiemortel verwerken. Welke voorstrijk geschikt is, hangt af van de ondergrond. Wij hebben een ruim assortiment met voorstrijken voor elke ondergrond. Bekijk ons assortiment voorstrijken!

Stap 3

Verwerking reparatiemortel

Voeg de juiste hoeveelheid schoon leidingwater toe aan een mengkuip en voeg de mortel toe. Mix de mortel met het water in de mengkuip totdat het een klontvrije massa ontstaat. Als de uitvlakmortel een klontvrije massa is geworden kun je het aanbrengen met een vlakspaan.

Bij het dichtsmeren van de vloerverwarmingssleuven druk je het mengsel met een vlakke spaan goed in de sleuf. Zorg dat deze helemaal gevuld is zodat er een goede warmteafgifte ontstaat. Wil je een pvc vloer leggen? Dan zul je na het dichtzetten van de sleuven van de vloerverwarming de vloer nog moeten egaliseren. Wij bieden hiervoor een ruim assortiment egaline en alle benodigde gereedschappen. Meer weten? Lees ook: Stappenplan vloer egaliseren.

Vragen of hulp nodig?

Heb je advies nodig of vragen over de juiste voorstrijk of welke reparatiemortel je nodig hebt, neem dan gerust contact op met de klantenservice! Wij staan je graag te woord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hulp nodig?